Alkol bağımlılığı süregelen, kişide ruhsal, toplumsal ve bedensel sorunlar çıkaran, tedavisi uzun süreli ve güç bir hastalıktır. Ağırlıklı olarak alkolün kötüye kullanımı, alkol bağımlılığı ve alkol kullanımı ile ilgili sorunları olan hastalarımızı hastaneye yatırmadan geliştirdiğimiz tedavi programlarıyla ayakta tedavi ediyoruz. Ayakta tedavilerde, kişiyi sosyal ve iş yaşamından uzaklaştırmadan, var olduğu aile ve ev yaşamı içinde kullandığı alkol ve maddelerden uzak kalmayı esas alan bir tedavi uyguluyoruz. Tedaviye başlamadan önce hastanın durumu ayrıntılı biçimde incelenir ve değerlendirilir. Kişi ne zaman ve ne kadar alkol almıştır, alkol alma biçimi nasıldır, başlamadan önce ruhsal bir sorunu ya da bedensel bir hastalığı var mıdır? Alkollü iken bir kaza ya da yaralama, özellikle kafa ile ilgili travma geçirmiş midir? Alkol ile birlikte başka bir madde yada ilaç almış mıdır? Bilinç düzeyi ve ruhsal durumu değerlendirilir. Ayrıntılı fizik, nörolojik muayene ve gerekli laboratuvar incelemeleri yapılır.
Yaptığımız tedavide hastanın yaşam biçimini alkolsüz olarak yeniden planlamasına, tekrar alkole başlamayı önlemeye, bağımlılık eğitimi ve ailenin tedaviye katılımını esas alıyoruz. Tabi ki zorunlu hallerde yatarak tedavi programları da uyguluyoruz.
Alkol tedavisi ve madde bağımlılığı tedavisi birinci aşamasında; bedenin kullanılan maddelerden arınmasını hedef alan tıbbi ve psikolojik yardımı içeren bir dönemdir. 10-15 gün sürelidir. İlaç tedavisi uygulanır.
İkinci aşamada uzun süreli tedavi gereksinimlerinin saptanması, alkol ve madde kullanımının nedenlerinin ve tekrar başlama risklerinin belirlenmesi, eğitim verilmesi, ailenin tedavi programında yer alması, destekleyici empatik yaklaşım içeren psikoterapi, alkol ve madde kullanma arzusuyla ve düşüncelerle başa çıkma , ısrarlara karşı koyma eğitimleri uygulanmaktadır.
Üçüncü aşama tekrar alkol ve madde kullanımını önleyecek bilgilerin kişi tarafından öneminin öğrenilmesi, aile sorunlarının çözümü ve ilaç tedavisini her dönemde yeniden değerlendirmesi.