Alkol bağımlıları alkolü azalttıkları zaman ya da tamamen kestiklerinde, bir grup belirti ile seyreden yoksunluk tablosu ortaya çıkar. Bu bırakma belirtileri her hastada bulunmayabilir. Alkol bağımlılarının %95’inde şiddetli kesilme belirtilerine rastlanmaz. Bu belirtiler birkaç saat içinde başlar. 2. ya da 3. günlerde en yüksek düzeye ulaşır. 4. ve 5. günlerde hafifler.
Klinik belirtiler; Terleme, halsizlik, taşikardi, solunum hızlanması, kan basıncı değişiklikleri, bulantı, kusma, ağız kuruluğu, konuşmada disartri, derin tendon reflekslerinde artma, ellerde, dilde, göz kapaklarında tremorlar, kaslarda miyolonik kasılmalar, baş ağrısı, epileptik nöbetler, alt ve üst ekstremitelerde spazmodik kasılmalar görülebilir.
Ruhsal olarak, sıkıntı, huzursuzluk, uyku bozukluğu, kabuslar, illüzyonlar ve kısa süreli halüsinasyonlar izlenir.
Deliryum Tremens;
Alkol bağımlılığında alkolün bırakılması ya da kesilmesi sonucu oluşan akut organik beyin sendromudur. Bu tablonun hastalarda %0,1-1 oranında görüldüğü bildirilmektedir.
Belirtiler, Bilinç bulanık olup hasta konfüzyondadır. Bazen durum stupor ve komaya kadar gidebilir. Hastanın yönelimi yer, zaman ve kişi olarak bozulur. Dikkat dağınıktır. Bellek ve yargılaması bozulur. Düşünce süreci ve içeriği dağınık, anlaşılmaz ve saçmadır. Algı bozuklukları olarak özellikle illüzyonlar ve halüsinasyon çok sık izlenir. Hastada sıkıntı, panik dercesine varan telaş, yoğun öfke, taşkınlık ya da çökkünlük gibi duygu durum bozuklukları, Beden ve ekstremitelerde tremorlar göze çarpar. Terleme, taşıkardi, arteriyel tansiyon değişiklikleri, ağız kuruluğu, bulantı, kusma, ateş yükselmesi, solunum hızlanması, yüzde kızarıklık, midriyazis ve insomnia gibi otonom belirtiler izlenebilir. Dil, el, kol ve bacaklarda tremorlar izlenir. Jeneralize ve tonik-klonik epileptik nöbetler, nadiren status epilepticus gelişir.
Deliriyum tremens tanısı ile takibe alınan hastanın mutlaka hastaneye yatırılarak takip edilmesi gerekir.