Opiyat Bağımlılık tedavisinde Naltrexone’nin hap, enjeksiyon ve pellet (çip) denilen implant topak uygulamaları

28 Haziran 2014

BAĞIMLILIKTA ÇİP’Lİ TEDAVİ


Günümüzde kronik bir hastalık olarak kabul edilen alkol ve eroin bağımlılıklarında deri altına yerleştirilen implant (Çip) ya da enjeksiyon şeklindeki tedavi uygulamaları çok etkili oluyor. Kokain bağımlılarına ise yeni geliştirilen aşı tedavi uyguluyoruz.
Burada yaptığımız tedavinin amacı hastanın yaşam boyu maddeden ya da alkolden uzak ve temiz kalmasıdır.


Bağımlı hasta tedaviye alındığında ilk haftası arındırma tedavisi olarak belirleniyor. Yani maddeyi vücuttan uzaklaştırırken yoksunluk belirtilerini en aza indirgeyip hastanın çok daha fazla sıkıntı çekmeden vücudunun maddeden arınması, daha sonra madde bağımlılığının getirdiği diğer psikiyatrik hastalığı varsa onun tedavisi sağlanıyor.
Çip ve enjeksiyon tedaviyi özellikle eroin ve alkol bağımlılığı olan hastalara uygulanmaktadır.Hastanı durumuna göre 2-3 ayda bir çip’in değişimi gerekmektedir. Çip uygulamasının bir hasta da en az bir yıl boyunca devam etmesini öngörüyoruz.

Opiyatlar, bilinen en iyi ağrı kesiciler olarak henüz yerleri doldurulamayan ve tıbbi açıdan çok önemli ilaçlardır. Bu grupta opium, morfin, kodein gibi doğal maddeler, küçük kimyasal değişikliklerle elde edilen yarı sentetik maddeler (eroin,hidromorfon, oksikodon gibi) ve sentetik analjezikler (propoksifon, meperidin gibi) yer almaktadır.
Madde bağımlılıklarını kronik bir beyin hastalığı olarak değerlendirmek gerekir. Madde kullanımında öncelikle etkilenen merkezi sinir sistemidir.
Opiyat (eroin) bağımlılıkları tedavilerinde amaç hastaları yaşam boyu bu maddelerden uzak tutmak ve temiz kalmalarını sağlamak esas amaçtır.
Bağımlılığın hızlı tamamlanması gereken durumlarda kullanılması gereken ilaç Naltrexone’dirr. Naltrexone opiad agonist özellikleri göstermeyen bir sentetik opiad antagonistidir. Bu amaçla burada temel ilacımız Naltrexone’den bahsedeceğiz.
Opiat tedavisinde kullanılan Naltrexone piyasada; tablet, aylık enjeksiyonlar, transdermal flaster ve çip dediğimiz deri altına yerleştirilen implant topakları şeklinde farklı sunum şekilleri bulunmaktadır.

 

Madde bağımlısı hastaları tedaviye alırken 8 -10 günlük süreyi arındırma tedavisi dönemi olarak belirliyoruz. Arındırmadaki amaç maddeyi vücuttan uzaklaştırmak, yoksunluk krizlerini en aza indirmek, hastanın daha fazla sıkıntı çekmeden, vücudunun toksik maddelerden arınmasını sağlamaktır. Arındırma sürecinde ayrıca madde kullanımı sonucu oluşan ruhsal ve bedensel sorunlarının tedavisini de temel amaç olarak değerlendirmek gerekir.
Naltrexone insan vücudundaki her çeşit opiat reseptörlerinin tam bir antagonistidir. Opiat reseptörleri ile güçlü kimyasal yakınlığı olduğu için; eroin, morfin, metadon, tramadol vs. benzeri maddelere karşı güvenli bir kapatıcı rol oynar. Naltrexone opiat maddelerinin beyin reseptörlerini etkileyip uyuşturucu sarhoşluğunu ve zevk almasına izin vermez, ya da bağımlı kişi maddeyi kullanırsa zevk alamaz. Kullanım sırasında naltrexone karşı bağımlılık oluşmaz.
Burada yapıln şey eroin ve benzeri opiat türevi madde kullanan kişi engelleyici ile korunduğu zaman uyuşturucu maddelerin anlamı ihtiyacı da yok oluyor.
Naltreone; tablet, aylık enjeksiyon, transdermal flaster ya da implant topakları (çip) deri altına yerleştirme şeklinde kullanılır.
Naltrexone topak implant ile kıyasla naltrexone iğne daha avantajlıdır.
Bu avantajlar; ameliyathane de lisanslı bir cerrah tarafından, her iki ayda bir implant takmaya ve ameliyata yüksek miktarda ücret ödemeye gerek yoktur. Ayrıca ameliyat sonrası pansuman, dikiş alınması, antibiyotik vs. tedaviye ihtiyaç olmayacaktır. Hesapta olmayan ameliyat sonrası farklı şekillerde oluşabilecek septik komplikasyon riski bulunmamaktadır. Natrexone iğne enjeksiyonu sonucu deri altında yabancı bir cisim de yoktur. Naltrexone iğne ile tedavi sonrası topak implantlarının %5-8 ‘lik durumlarda olduğu gibi implantın red edilme riski de yoktur.

error: