Sahte Alkol Zehirlenmesi Nedir ?
Ülkemizde zaman zaman çok sayıda sahte alkol kullanımına bağlı sıklıkla ölüm ve sakatlıkla sonuçlanan vakaları bildiriliyor.
Bazı zamanlarda en önemli sağlık haberlerinden biri metil alkol zehirlenmeleri nedeniyle hayatlarını kaybetmeleri olabiliyor,
Bir etil alkol, bir de metil alkol terimi var.
Etil alkol (Etanol) Rakı Viski, votka, cin gibi yüksek alkollü içkilerin içinde bulunan alkol; tahılların damıtılması, tahılın içindeki şeker moleküllerinin alkole dönüşmesi ile elde edilen etil alkol,
Metil alkol (metanol) ise odun talasının distile edilmesi ile elde edilir. Endüstride boya inceltici, teksir makine sıvısı, antifriz, cam temizleyici gibi maddelerin yapımında kullanılır.
. Bu nedenle sahte içki kullanımına dikkat çekmek, bilgi vermek ve konunun önemini anlatmak istiyorum. Son yıllarda alkollü içkilerde vergi oranlarının yükselmesi ile birlikte yasa dışı ve merdiven altı üretim olarak tabir edilen hijyenik olmayan koşullarda yapılan sahte, kaçak ve taklit uygulanmış alkollü içki üretimi artmıştır. Yüksek fiyatları bahane eden, insan sağlığını tehdit eden ve haksız rekabet yaratan bu tip üretimler pahalılığın bahanesi olamaz. İşin aslı yüksek kar getirisi amacıyla kaçakçılık ve sahte üretim yapanlar bunu yalnızca bir vergi suçu olarak görmekte ve insan sağlığını hiçe sayıp ve riskleri göz ardı etmektedirler.
Metil alkolde, etil alkole benzediği ve ucuz olduğu için değişik isimlerle satılan özellikle rakı yapımında kullanılan ve çeşitli imalathanelerde kontrole tabi olmadan üretilen rakıları bilerek de bilmeden de tüketenler olmakta. dozunu kaçırılması halinde metil alkol zehirlenmesi meydana gelmekte
Sahte içki zehirlenmesindeki en önemli faktör, yapıldığı yerin hijyeni ve şartlarından ziyade kullanılan alkoldür. İnsanların normal şartlarda Alkollü içecekler etil alkolle ile hazırlanır.
Oysa sahte içkilerin üretiminde kullanılan alkol ise genellikle metil alkoldür.
Metil alkol son derece zehirli, ölümcül bir maddedir.
Alkolün etkisi ister etil, ister metil olsun bir sarhoşlukla başlar. Derecesine ve içilen içkinin miktarına göre, artan şekilde sarhoşluk devam eder.
Etil alkol içildiği zaman da kişleri sarhoşluk yaşar, etil alkolün sarhoşluk etkisi azami 12 saatte geçer.
Oysa sahte alkol dediğimiz ya da içeriğinde metil alkol alımından sonra zehirlenme belirtileri alkol alımından 10-24 saat sonra görülmeye başlanıyor.
Ancak, içerisinde metil alkol bulunan bir içki içildiği zaman ise kişide yaptığı etki zehirlenmeye götürür.
Bir kişi içki içmeye başladıktan bir süre sonra, sarhoşlukla beraber görme bulanıklığı yaşar.
Normalde insanlar sarhoşken de bulanık görmeye başladığından, bu bulanıklığın, içindeki sahte içki metil alkolden mi, yoksa etil alkolden mi kaynaklandığı ayırt edilemez.
Dolayısıyla “ben içtiğimi anlarım” söylemi doğru değildir, böyle bir ihtimal yoktur.
Metil alkol kullanımında asıl tehlike de buradadır.
Fark edilebilme ihtimali olmadığından ve fark edildiği anda da iş işten geçmiş olacağından, son derece tehlikelidir..
Sahte alkol alımından sonra zehirlenme belirtilerinin, metil alkol alımından 10-24 saat sonra görülmeye başlanıyor.
Normalde etil alkol içeren rakı içildikten 12 saat sonra vücutta alkolden kaynaklanan etkiler gerilerken, sahte rakı sonrası metil alkolden kaynaklanan sıkıntılar artmaya başlıyor.
İşte uyarıcı olan ve mutlaka doktora başvurulması gereken zaman bu zamandır.
Metil alkol zehirlenmesinde ilk başlarda normal alkolle aynı belirtileri veriyor.
Bunlar bulantı, kusma, hafif baş dönmesi, mide ekşimesi, vücutta istemsiz kas krampları, görmede bozulma, çift görme olabiliyor.
Kişiler etrafı sanki tipide yürüyormuş gibi kar manzarası gibi görüyor
Daha da ilerleyen tablolarda nöbet, koma ve ölümle sonuçlanabilir.
Kişinin bu semptomların farkına vardığında “Alkoldendir, çok fazla içmişim” deyip geçiştirmemesi çok önemli.
Alkolü içtikten sonra her zamanki şikayetler yerine farklı şikayetler hissediyorsa en kısa zamanda sağlık kuruluşuna başvurması gerekiyor.
Kişiler, sağlık kuruluşuna başvurduğunda hekimlere ne zaman, ne kadar miktarda alkol tükettiğini mutlaka söylenmeli ki,
hekimler de ona göre önlemlerini alsınlar, ona göre tetkiklerini yapsınlar.
Çünkü zaman çok önemli.
Erken müdahale ile hastalar kurtarılabiliyor. Maalesef hayat kaybı genellikle geç müdahale veya hastaneye başvurmamış hastaların başına geliyor.
Rakı içtikten 12 saat sonra denge ve hareket bozukluğu, bilinç bulanıklığı, baş ağrısı, bulantı ve kusma, şiddetli karın ağrısı, sırt, kol ve bacaklarda ağrı, görme bozukluğu belirtilerden en az ikisi varsa mutlaka acil servise başvurulması gerekir.