SEBZE YAĞLARI: JAPONYA’DAKİ YENİ KATİLLER

10 Nisan 2019

Japonya’da bir adalar bölgesi olan Okinawa’da yaşayan insanlar, 50 yıl önce dünyanın en uzun yaşayan insanları olmakla övünürlerdi. 
Artık öyle değiller.


İkinci Dünya Savaşı’nın ardından Amerika’nın 1972 yılına kadar burayı işgal ettiği dönemde, Okinawa’lıların beslenme şekilleri hızla Batı’ya benzedi, yenebilir omega-6 yağını daha fazla tüketip, daha az balık yemeye başladılar. Sonuç olarak, en uzun süre yaşama şampiyonluğu konusundaki hükümranlıkları sona erdi, diyor otoriteler. 1990 yılı ile birlikte, Okinawa’lı erkekler arasında yaşam süresi 50 yıla düştü. 1990’da Okinawa’da 50 yaşın altındaki erkek ölüm oranı, Japonya’nın bütün diğer bölgelerinden daha yüksekti.

Yakın zamanda yapılan bir analize göre, araştırmacılar yaşam süresindeki düşüşü beslenme şeklindeki ”hızlı Batılılaşma”ya, aslolarak yüksek omega-6, düşük omega-3 içeren ve Batı uluslarının tipik beslenme şekli olan beslenme şeklini uygulamaya bağladılar.
Açık ki, omega-6 yağı fazlalığı ve omega-3 yağı yetersizliği olarak tarif edilebilecek bu beslenme şekli, ömrün uzamasına değil, kısalmasına, erken ölüme yol açar sonucunu çıkardılar.

Dr. Ali Gök

error: