GÜÇLÜ BİR HABERCİ – SEROTONİN

17 Nisan 2019

Serotonin, insanda mutluluk, canlılık ve zindelik veren bir nörotransmitterdir, Dolayısıyla ruh halinizi, hafızanızı, hayata bakış açınızı belirlenmesine yardımcı olarak, beyin yaşamının her yönünü etkiler. Serotonin seviyesi düşük olan insanlar; depresyona, düşünmeden davranmaya, alkolizme, intihara, sinirliliğe ve şiddete daha eğilimlidirler.

Bilim insanları beyinlerdeki serotonin düzeyini değiştirerek, laboratuar hayvanlarının daha sinirli olmasını sağlayabiliyorlar. Anti-depresanların yaptıkları da, beyindeki serotonin miktarını arttırmaktır
İlginç bir şekilde, kadınlar erkeklerin yarısı kadar beyin serotonini sentezlerler. Bu, kadınların neden depresyona erkeklerden daha eğilimli olduğunu açıklayabilir. Yaşlandıkça serotonin üretme devresi azalır, çünkü sinirler serotonini harekete geçirmek için gerekli olan alıcıları kaybederler. Bir araştırmaya göre, 65 yaşındaki bir beyinde serotonin alıcısı miktarı, 30 yaşındaki bir beyinden %60 daha azdır. Dolayısıyla, yaşlandıkça serotoninin etkisi azalır ve depresyon eğilimi artar.


Ayrıca ek olarak, serotonin hafızayı güçlendirir ve beyin hücrelerini, sinirleri yok eden ”excitotoxity” denilen süreçten korur. Böylece, yeterli miktarda serotonin, yaşlandıkça beyninizin zarar görmesini engeller. Birçok takviye, vitamin, besin ve yağ asitleri serotoninin faaliyetinin artmasına ve düzenlenmesine yardımcı olur.
Son söz olarak,
”İnsanın ruh hali bir senfoni ise, sertonin de okestra şefinin değneği gibidir” diyebiliriz.

error: